Ιατρική ενημέρωση

Επιτρέπεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση άρθρων και ενημερώσεων της ιστοσελίδας αρκεί να αναφέρεται η πηγή τους.

ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΑΖΟΛΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΠΙΣΤΑ

ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΑΖΟΛΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΠΙΣΤΑ

Πρόσφατα μια μελέτη έδειξε ότι η πραζόλη (αναστολέας αντλίας ιόντων πρωτονίων) Esomeprazole (Nexium) που χορηγούμε για γαστροπροστασία, σε χρονία χορήγηση της επιταχύνει τη βλάβη- γήρανση των κυττάρων του ενδοθηλίου. Η μελέτη έγινε in vitro.

http://circres.ahajournals.org/…/CIRCRESAHA.116.308807.full…

Στη μελέτη αναφέρεται ότι παρόμοιες αντλίες ιόντων πρωτονίων με αυτές που υπάρχουν στα κύτταρα του ενδοθηλίου του στομαχιού και εκκρίνουν το υδροχλωρικό οξύ, υπάρχουν στα λυσοσώματα και άλλων ενδοθηλιακών κυττάρων, π.χ. των αγγείων.

Έτσι τα φάρμακα που αναστέλλουν τις αντλίες ιόντων πρωτονίων δρούν τόσο στο στομάχι μειώνοντας την έκκριση υδροχλωρικού οξέος όσο και στα λυσοσώματα και άλλων ενδοθηλιακών κυττάρων ανατρέποντας την οξεοβασική ισορροπία προς το αλκαλικότερο.

Οπότε σύμφωνα με τη μελέτη, σε χρόνια χορήγηση της Esomeprazole και πιθανότατα και των άλλων πραζολών, μειώνεται η παραγωγή λυσοσωματικών ενζύμων και έτσι αυξάνεται η καταστροφή των τελομερών οπότε αυξάνεται η γήρανση των ενδοθηλιακών κυττάρων.

Σε μια άλλη πρόσφατη μελέτη βρέθηκε ότι πιθανώς οι Πραζόλες σχετίζονται με Εγκεφαλικά Επεισόδια (λόγω μείωσης του ΝΟ και βλάβης του ενδοθηλίου), ενώ οι ανταγωνιστές των Η2 υποδοχέων δεν είχαν παρόμοια συσχέτιση.

Βεβαίως για να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει, πρέπει να γίνουν μελέτες in vivo, με τις πραζόλες όπως και με τους ανταγωνιστές των Η2 υποδοχέων, όμως μέχρι τότε καλό είναι να ακολουθούμε τις ενδείξεις χορήγησης τους.

Γενικά τα φάρμακα για γαστροπροστασία πρέπει να χορηγούνται:

Α) Αν υπάρχει ιστορικό αιμορραγίας από το γαστρεντερικό ενώ εχορηγείτο διπλή αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία και

Β) Είναι λογικό να χορηγείται (οδηγία τύπου ΙΙα) σε:

1) όσους είναι μεγάλης ηλικίας

2) σε όσους παίρνουν Αντιπηκτική θεραπεία (τριπλή αντιθρομβωτική θεραπεία)

3) σε όσους παίρνουν αντιφλεγμονώδη (μη στεροειδή ή στεροειδή)

4) σε όσους έχουν ιστορικό γαστρεντερικού έλκους ή αιμορραγίας

5) σε όσους είναι πάνω από 65 ετών και έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή έχουν το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ή είναι χρόνιοι αλκοολικοί.

Απαγορεύονται σαν χορήγηση ρουτίνας σε όλους τους υπόλοιπους προληπτικά (ταυτόχρονα με μονή ή διπλή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή).

Για περισσότερα για τις Πραζόλες και την Κλοπιδογρέλη (Plavix), πατήστε εδώ.

γραφική απεικόνιση στομαχιού

Print Friendly
Μοιραστείτε το άρθρο :